Beskyttelse af gadekunstgalleri

2. maj 2023

Videovagt i aktion på Berlins Teufelsberg

Fra en lyttestation under den kolde krig til et tabt sted efter genforeningen til nutidens gadekunstgalleri og eventsted: Teufelsberg i Berlin har en begivenhedsrig historie. Men forfald og hærværk er også udfordringer, der skal løses her. Et sikkerhedskoncept er også vigtigt. I nogle år har der kun været adgang i åbningstiden. Ud over disse tilbyder Video Guard nu også et effektivt kameraovervågningssystem, der sikrer det komplekse, store område.

 

På Teufelsberg i Berlins Grunewald ligger et sted, der har en særlig tiltrækningskraft og fascinerer mange besøgende: Den tidligere britiske og amerikanske radarstation fra den kolde krig ligger på et bjerg af murbrokker. Som en af de få forhøjninger i byen giver den en vid udsigt. Efter genforeningen udøvede stationen, som i stigende grad var præget af forfald, en helt særlig tiltrækningskraft på mange. Der skulle findes koncepter til at bevare og udnytte dem. I dag rummer den tidligere radarstation et af verdens største gadekunstgallerier. Kunstnere fra hele verden bidrager til at gøre lyttestationen til en kunstudstilling i forandring. Det betyder, at de fleste af væggene frigives til redesign efter nogen tid i samråd med kunstnerne. For at beskytte kunsten og bygningerne mod hærværk er der kun adgang til stedet i åbningstiden – uden for denne tid sikrer tre videoovervågningstårne den tidligere radarstation.

Tidligere har dette særlige sted gentagne gange tiltrukket besøgende uden for åbningstiden. Ikke alene blev kunstværkerne beskadiget i processen – det udgør også en betydelig sikkerhedsrisiko for ulovlige besøgende at komme ind på stedet om natten. Selv henvisningen til videoovervågningen afskrækker mange mennesker fra at gå ind i den tidligere lyttestation. Der er installeret tre kameraer på hvert tårn, som er udstyret med forskellige blændevinkler og dermed dækker et stort område. Tårnene er også udstyret med infrarøde projektører. Dette lys er ikke synligt for det menneskelige øje. Det betyder, at overvågningsområdet ikke kan udspioneres. Samtidig sikrer det, at videomaterialet kan analyseres pålideligt ved hjælp af kunstig intelligens. Det skyldes, at systemet arbejder med neurale netværksalgoritmer og dermed selvlærende videoanalyse. Den integrerede software registrerer pålideligt ubudne gæster på stedet og rapporterer dem til den bemandede alarmcentral. Det er her, sikkerhedseksperter bliver involveret og vurderer situationen. Som et første skridt kan ubudne gæster blive bedt om at forlade området via højttalerne, der er monteret på tårnet. Den direkte tilgang fører som regel til tilbagetrækning. Hvis det ikke er tilfældet, kan f.eks. det lokale politi tilkaldes.

Ved at yde effektiv beskyttelse mod hærværk er Video Guard med til at bevare den tidligere lyttestation og kunstudstillingen der.

For at beskytte kunst og bygninger mod hærværk er Teufelsberg nu sikret af Video Guard.

GADEKUNST BESKYTTET

Den tidligere radarstation er nu et af de største gadekunstgallerier i verden.

 

Den tidligere britiske og amerikanske radarstation fra den kolde krig ligger på Teufelsberg. Bygningen er kendetegnet ved sine markante hvide kupler.

 

 

Beskyttelse af gadekunstgalleri
Skiftende kunstudstilling: De fleste af væggene vil blive genåbnet for design efter et stykke tid i samråd med kunstnerne.