Taget på fersk gerning

27. maj 2021

Materialemangel i byggebranchen: Video Guard forhindrer tyveri af værdifulde byggematerialer

Det faktum, at råstoffer og materialer i byggebranchen mange steder er ved at blive knappe, og at priserne er på himmelflugt, bekymrer flere og flere virksomheder. I denne sammenhæng bliver byggematerialer mange gange mere attraktive som tyvekoster. Og hvis det i forvejen knappe materiale bliver stjålet fra byggepladsen, kan det få ødelæggende konsekvenser for projektplanlægningen – fra massive forsinkelser i byggeriet til høje ekstraomkostninger. Kamerabaserede overvågningssystemer som Video Guard Professional kan effektivt forhindre unødvendige forsinkelser i byggeriet på grund af stjålne materialer.

Problemet er nået til mange virksomheder: Ifølge en nylig økonomisk undersøgelse fra ifo Institute for Economic Research er materialemangel nu blevet et alvorligt problem for den tyske industri. Ifølge undersøgelsen rapporterede 45 procent af de adspurgte industrivirksomheder om flaskehalse – langt det højeste tal siden begyndelsen af 1990’erne. Det er der mange grunde til: For eksempel eksporteres træ fra Tyskland i øjeblikket i stigende grad til USA og Kina, hvor byggeprojekterne boomer. Derudover har mange virksomheder annonceret korttidsarbejde under coronapandemien på grund af forsyningsproblemer inden for primære materialer – en grobund for en håndgribelig krise i hele forsyningskæden.

Undgå måneders byggearbejde
Kriminelles tyveri af materialer og råstoffer fra byggepladser er ikke et nyt fænomen. Men potentielle tyvekoster bliver endnu mere attraktive, jo mere sjældne de er. I denne sammenhæng er risikoen for, at vigtige materialer som tømmer eller isoleringsmaterialer forsvinder fra byggepladsen på grund af tyveri, i øjeblikket stigende. Konsekvensen: et uforudset byggestop kombineret med høje opfølgningsomkostninger. I disse tilfælde skal entreprenøren genberegne udgifter til køretøjer eller personale på byggepladsen – en høj økonomisk og forretningsmæssig risiko, især i tider med materialemangel. Når det eftertragtede materiale er forsvundet, kan det tage flere uger eller endda måneder at skaffe nyt materiale. En risiko, der kan minimeres med en lille teknisk indsats.

Videoteknologi fanger materialetyve
I denne sammenhæng tilbydes løsninger af virksomheder, der har specialiseret sig i sikkerhed på byggepladser, såsom International Security Group GmbH (ISG) og Maibach Verkehrssicherheits- und Straßenausrüstungsprodukte GmbH fra Gescher. Video Guard Professional-kamerasystemet, som de har udviklet, er klar til brug med kort varsel. Princippet er enkelt: Overvågningssystemet består af en mobil container i en iøjnefaldende signalfarve og en udtrækkelig mast, hvorpå der er monteret tre kameraer i høj opløsning, som overvåger byggepladsen uden blinde vinkler. Optagelserne overstiger HD-kvalitet og kan senere – om nødvendigt – også bruges som bevismateriale i retten. Kraftige infrarøde spotlights på masten sikrer også, at videokvaliteten er perfekt selv om natten, og at naboerne ikke forstyrres af projektørlys.

Hvis systemet opdager en uautoriseret person på stedet, kontakter det kontrolcentret i Tyskland og indstiller derefter flere aktionsniveauer. For det første bliver uindbudte gæster tiltalt højt og tydeligt og bedt om at forlade stedet. Hvis de ikke efterkommer anmodningen, vil sikkerhedstjenesten eller politiet blive informeret, og der vil blive taget yderligere skridt. “Med vores system kan byggepladsoperatører proaktivt og med en overskuelig indsats sikre, at værdifulde materialer, der opbevares på deres byggeplads, ikke forsvinder fra den ene dag til den anden og forårsager unødvendige og omkostningskrævende forsinkelser i byggeprojektet,” forklarer Benno Blömen, administrerende direktør for Maibach VuS Gescher.

Videovagt i Bremens Überseestadt-kvarter
Det intelligente Video Guard Professional-kamerasystem kan installeres på byggepladsen i løbet af få timer efter ibrugtagning og forhindrer effektivt tyveri af materialer.